Áldott karácsonyt, boldog újévet kívánok a FotoAgora minden kedves olvasójának:

Nagy Sándor

Érdemes továbblépni, rövid éves összefoglalót talál a legfontosabb eseményekről, évfordulóról.

 

 

Ismét eltelt egy esztendő. Ebben az évben ünnepelte a MILC (és a fotós társadalom) a digitális technikához igazodó tükör nélküli, cserélhető objektíves géptípus tizedik születésnapját. A fényképezőgép gyártók (a piacvezetők) is ünnepeltek: A Nikon és a Canon (alighanem sok igényes és profi fotós örömére) felzárkózott a Sonyhoz, megjelent kínálatunkban a full-frame MILC. Lehet találgatni: újabb tíz év múlva lesz-e még dSLR gyártás (alighanem), és milyen lesz piaci részesedése a MILC-ekkel összevetve (alighanem jóval kisebb a jelenleginél, most nagyjából egyforma).

Az ingyenes képfeldolgozó szoftverek használóinak is volt oka ünnepelni: a GIMP új, 2.10 verziója immár nagy (színcsatornánként 16, vagy 32 bit) színmélységgel tudja menteni a képeket, feldolgozásuk során lebegőpontos számokkal dolgozik (ez is régi ígérete, adóssága volt az önkéntes fejlesztők közösségének). 

Házunk tájára kanyarodva két említésre méltó esemény: (1) A FotoAgora is 10 éve, 2008. január 31-én lépett a nyilvánosság elé (született); (2) 2018-ban Cikksorozatot indítottunk, amelyben a fényképezőgépek működését, legfontosabb alkatrészeit, beállítási lehetőségeit ismertetjük - (szándékunk szerint) egyszerűen. A sorozat 2019-ben folytatódik, kísérjék figyelemmel!

A közelgő ünnepek meghitt, vidám hangulatának megörökítéséhez szép fényeket, a következő évben remek fotótémákat, és az Agorán érdekes olvasmányokat kívánok minden kedves olvasómnak!

NaSa