Inkább böngészné a régit? Egyszerű: csak kattintson ITT

2016. július 1-től nagyobb biztonságot nyújtó CMS-el (Content Management System – tartalom-kezelő rendszer) működik, egyúttal új arculatot is kapott a Fotó Agóra. Az új CMS a mobil eszközöket is negfelelően kezeli. A váltás korrekt végrehajtása viszont csak hatalmas munkával lett volna elvégezhető, amire nem vállalkoztunk, így a műveletet némi kompromisszum vállalásával hajtottuk végre. A kényelmetlenségért ezúton is kérjük látogatóink megértését, de talán az előnyök kárpótolnak az egy-két kattintásnyi többlet-munkáért. Miben áll a kompromisszum? megtudhatja, ha továbblép.

 

A váltás közvetlen kiváltója egy durva betörés volt, amely során megváltoztatták a regisztrált felhasználók jelszavát (beleértve az adminisztrátori jogosultságú szerkesztőjét is). Szerencsére a tartalmakhoz nem nyúltak, így a látogatók ebből semmit nem érzékeltek, továbbra is változatlanul beléphettek az oldalra, valamennyi cikket olvashatták. Az adminisztrátori felületre viszont csak a rendszergazda tudott belépni, a szerkesztő nem, azaz új tartalmak feltöltése lehetetlenné vált. (más jellegű betörés már korábban is volt - de az nem akadályozta meg a szerlesztő munkáját).

A rendszergazda ugyan visszaállította a szerkesztő jelszavát, de az oldal biztonságának növelése érdekében javasolta a regisztrált felhasználók törlésér, a regisztráció letiltását – ez meg is történt. Sajnálatos tény, hogy a portál jelenlegi, 2008-ban telepített tartalom-kezelő rendszere, (CMS – Content Management System), a Joomla! 1.0 verziója nem frissíthető az újabb, nagyobb biztonságot nyújtó, folyamatosan frissíthető verzióra (az csak az 1.5 és frissebb verziókra lehetséges. A rendszergazda viszont feltétlenül javasolta a frissítést, amit el kellett fogadnunk.

De – és itt szembesültünk a feladat volumenével – a fotoagora.hu oldalon eddig publikált több, mint 360 cikk, hír (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban minden önálló tartalmat cikknek nevezünk) szövegét, képeit, beágyazott hivatkozásait (linkeket), azaz a teljes adatbázist nem lehetett egyszerűen átmozgatni az új rendszerbe (ami a verzió frissítés során automatikusan megtörténne). A szerkesztőnek minden egyes cikket egyenként újra kellett volna szerkeszteni! Erre nem vállalkoztunk. Viszont – természetesen – sem a rendszer-frissítést nem lett volna célszerű elvetni, sem a korábban publikált cikkeket elveszíteni. Kompromisszumos megoldásként új elnevezéssel, új weboldal létrehozása mellett döntöttünk, a régi párhuzamos megtartása mellett. De hogyan?

Mindenképpen oda-vissza biztosítjuk a két weboldal közötti egyszerű, egy-két kattintásos átjárást. Mivel a fotoagora.hu név meglehetősen széles körű ismertségnek örvend, látogatóink ezen a néven keresik fel (sokuk böngészőjében alighanem könyvjelzője van), kézenfekvő lett volna az új oldalt, ahol 2016. júliustól megjelennek az újabb cikkek, nevezni fotoagora.hu-nak, és a régit (az archív cikkekkel) átnevezni. De így a régi cikkek belső hivatkozásai nemlétező oldalakra mutattak volna, valamennyit át kellett volna írni. Ismét nagy volumenű munka. Sőt: más, idegen weboldalakon, fórumokon is vannak linkek az Agorára, új látogatók ezeken keresztül is ránk találnak, többek között régebbi cikkeinkre is – ezek is mind elvesztek volna, ráadásul ezeket mégoly nagy erőfeszítés árán sem tudnánk megváltoztatni. E helyett a régi oldal nevét megtartottuk, és az új oldalnak a foto-agora.hu nevet adtuk (jelenleg ezen az oldalon tartózkodik). Aki továbbra is a fotoagora.hu oldalt keresi fel, és nem valamelyik régi cikkre kíváncsi, a főoldal tetején megjelenő "Megújult a Fotó Agóra" című  cikk elején található feltűnő (GO ) linkre  kattintva léphet át az új cikkeket tartalmazó új oldalra. Aztán lassan megtanulja az új nevet, esetleg átírja a könyvjelzőjét.

Talán mindez nem túl nagy kompromisszum. Ennek fejében:


  • nagyobb az oldal biztonsága a rosszindulatú betörésekkel szenben (a Joomla! CMS új verziója folyamatosan frissíthető, fejlesztői igyekeznek a biztosági réseket az újabb betörési technikák elen betömni);

  • megújult, a mai izlésnek talán jobban megfelelő arculat fogadja az oldal látogatóját, ami a mostanra széles körben elderjest mobil eszközökkel (okostelefonokkal, táblagépekkel) történő böngészést is megfelelően kezeli, kiszolgálja;
  • az egyhasábos arculat nagyobb méretű (felbonrású) képek publikálását is lehetővé teszi-

Ezzel együtt úgy döntöttünk, hogy néhány szolgáltatástól eltekintünk: Az új oldalon nincs KépFórum galéria a látogatók fotóinak feltöltésére. Létrehoztunk viszotn egy Facebook csoportot, ezúton biztosítva a látogatók közötti, és a szerkesztővel történő kommunikáció lehetőségét. Hátha ezzel a lehetőséggel élve megélénkül a látogatók és a szerkesztő közötti kommunikáció.

Ismételten kérjük kedves látogatóink szíves megértését a vállalt kompromisszumok miatt. Reméljük, a megújult arculat és a mobil eszközök kiszolgálása megnyeri tetszésüket, kárpótolja az apró kompromisszumért, és az új tartalmakat is hasznosnak, érdekesnek találják – megtiszetlik a Fotó Agórát további érdeklődésükkel.

Az új címap-képpel Hapák József barátomnak kívántam szerény emléket állítani. A fotó talán utolsó, de mindenképpen az egyik utolsó nyilvános szereplése, a TriLite Stúdió Öszi fények  című rendezvényén  készült, mintegy 3 hónappal elhunyta előtt.

Nagy Sándor
szerkesztő 

 

Inkább böngészné a régit? Egyszerű: csak kattintson ITT